חסר דם
הסימנייה דם בקליגרפיה הסינית מוצגת ככלי קיבול בצורת קערה, העומדת מאוד יציב. הצורך של הקערה להיות יציבה נובע מכך שיש בתוכה משהו יקר. הכלי מיועד לדברים רק בעלי ערך רב מאוד, והתמצית שיש בתוך כלי הקיבול היא קטנה.
שתי מהויות מרכזיות בגוף: דם ואנרגיה.
הדם מהווה את האמא של הצ'י (פראנה, אנרגית החיים), אשר מהווה מע' תומכת לכל אנרגיית הגוף.
הצ'י הוא מושל הדם, האחראי לכך שהדם יגיע לכל מקום..
בכתבים הסיניים נאמר "דם וצ'י שונים בשם אך הם מאותו סוג". הדם הוא המהות של הצ'י אך הרבה יותר מרוכז ודחוס. תהליך ייצור הדם והצ'י מאוד דומים. המהות העיקרית של הדם היא להזין. כאשר אין דם – האדם עייף, אין לו כוח, אין לו תאבון וקר לו.
מכיוון שהדם מזין את הצ'י – אדם עם חסר דם אזי גם הצ'י שלו ייחלש. אנשים חסרי צ'י יהיו מלאי לחות, כבדים.
צ'י מתעסק בתנועה ואילו דם מתעסק עם הזנה ותמיכה. הצ'י גם מייצר דם, גם מניע דם והוא גם שומר על הדם בכליו, וגורם לכלי הדם להיות בטונוס מסוים.
פגיעה באחד תוביל בהכרח לפגיעה בשני.
איכות הדם נקבעת על פי התזונה, איכות האוויר, ונוזלי הגוף.
כאשר הלב נותן את החותמת שלו הוא נותן את הצבע האדום לדם. הלב הוא האש של החיים. הלב מחתים את הדם בחותם שמימיי – מטביע את הshen (הרוח האוניברסלית) בתוך הדם. הדם הוא נוזל האלים, נוזל רוחני. ללב יש שליטה בכל הגוף וכך ה shen מגיעה לכל הגוף. כך הוא מביא את רצון הלב לכל התא. כאשר הדם נמצא בחסר אז הוא לא מגיע לכל מקום. הדם מעביר את האינדיבידואל לכל רקמה בגוף, וכך דרך הדם אנו יכולים לקבל אינדיקציה לגבי מצב הצ'י, נוזלים, מצב רגשי, אנרגטי, נפשי של האדם.
מהם האיברים הקשורים לדם?
הלב: נותן לדם את הפן הרוחני שלו. את האישור להיות שגריר הלב בכל הגוף. הוא הופך את המיץ הזה למיץ החיים. ללב אין סימניה של איבר. הרעיון של סימניית הלב – קערה ריקה הפונה לheaven (השמיים) כל מטרתה שתהיה בה ריקנות בכדי לקבל כל הזמן את ה heaven. היכולת של הלב היא לקבל רגש ולהשתחרר ממנו – כלומר להישאר ריק.
מעטפת הלב: הלב הפיזי, הוא אחראי להפצת הדם לכל הממלכה.
הכבד: מאחסן את הדם ועוזר בוויסות כמות הדם בגוף. הוא מחליט כמה דם יזרום לכל איבר. הסינים רואים את הכבד כגנרל. הוא מסנכרן בין הפעילות הכללית של האדם וכמות הדם שהוא צריך. כשאנו ישנים הדם הולך אל הכבד. כאשר כלי הקיבול חם – הדם יהיה חם. כאשר הכבד לח – הדם יהיה לח. פתולוגיות של הכבד מגיעות לכל הגוף, לכן חשוב לשמור על תזונה מיטיבה ועל מצב רגשי מאוזן.
הטחול: שומר הדם בכליו. הטחול כמרכז נותן לדם מרכז, ושומר שלא תהיה בריחה מכלי הדם. הטחול חשוב מאוד מבחינת בניית האנרגיה הוא הופך את המזון שלנו לצ'י ושולח אותו לריאות ומשם לגוף כולו.
הראות: אחראיות לכלי הדם עצמם, על המרקם וההתבטאות הפיזית של כלי הדם ובמיוחד העורקים. אלמנט המתכת של הריאות יוצר את הקושי והגמישות של כלי הדם.
הדם שייך ליין (YIN) ותפקידו להזין, לקרר, להעניק לחות ולשמש מקום משכן לנפש.
פתולוגיות:
במצב של חסר דם, נראה אדם חיוור עם סחרחורות, מדווח על נקודות שחורות מול העיניים, יובש בעור בעיניים, בנרתיק, הפרעות בפוריות, דפיקות לב, כאב ראש, דכאון , חרדה, קושי להירדם, שרירים תפוסים (תנועתיות של שריר מיוחסת לכבד, המסה עצמה מיוחסת לטחול. ברגע שאין מספיק דם בכבד השרירים מחילים להתכווץ), חשוב להבהיר שחסר דם בראייה סינית מתבטא גם כחסר של צ'י בדם ולא רק כדם חומר.
סטגנציה של דם תגיע בעקבות סטגנציה של צ'י הכבד שאחראי על הנעת הדם. נראה את זה כקרישי דם במחזור לדוגמא, וכאבי מחזור קשים. כאב של דם תקוע הוא כאב חד.
חום בדם יכול לנבוע מחסר נוזלים וחסר יין בגוף, רגשות שתקועים בכבד יכולים ליצור תקיעות שמובילה לחום, תזונה חמה – מתובלת וחריפה תיצור תקיעות שמובילה לחום. במצב של חום בדם התמונה הקלינית תראה דימומים – דימום מהאף, דימום מהאנוס, טחורים. פריחות מגרדות בעור, דם בשתן, דם בצואה.
בראייה מערבית, אנמיה מוגדרת כחסר של תאי דם אדומים או רמת המוגלובין ירודה וירידה ביכולת של הדם לשאת חמצן בגוף. אנמיה אינה מחלה אלא תסמין למחלה אחרת או תופעת לוואי של תרופות, חסרים תזונתיים, תורשה וכ"ו.
אנמיה מתרחשת בגלל ייצור מופחת, דימומים, או הרס מוגבר של תאי דם אדומים..
תסמינים שכיחים של אנמיה הם רבים וביניהם עייפות, חולשה, סחרחורות, כושר גופני ירוד, חיוורון, דופק מהיר, תחושות קור, דיכאון, דלקות חניכיים ועוד.
גורמים לחסר בתאי דם אדומים יהיו כאמור דימומים (טחורים שאינם מטופלים, ווסת כבדה וארוכה), חסר בייצור של תאי דם אדומים כתוצאה מתזונה לקויה ( חסר ברזל, בעיה במח העצם, חסר B12), והרס של תאי דם אדומים כתוצאה ממחלה.
הטיפול ברפואה הסינית יכלול צמחי מרפא, דיקור אשר בונה ומחזק את הדם ושינוי הרגלי התזונה.
דוגמאות: עלים ירוקים מהווים מקור מעולה לברזל, קטניות- מקור לחומצה פולית, אספרגוס, תפוחים, דגנים מלאים, בטטה ברוקולי ועוד.
צמחי מרפא- אנג'ליקה סינית, סרפד, אסטרגלוס, חותם הזהב, ופורמולות בהתאמה אישית.
הרפואה הסינית ניגשת לטיפול במערכת הדם באמצעות דיקור, תזונה וצמחי מרפא והיעילות הקלינית שלה גבוהה ביותר.
..